Ana Sayfa/Sirküler/2023/Ekim/Fintek kuruluşları ve Fintek alanında veri paylaşımı hakkında yönetmelik ve tebliğ değişiklikleri

Fintek kuruluşları ve Fintek alanında veri paylaşımı hakkında yönetmelik ve tebliğ değişiklikleri

7 Ekim 2023 Tarihli ve 32332 Sayılı Resmî Gazete ile Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para İhracı ile Ödeme Hizmeti Sağlayıcıları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (“Yönetmelik Değişikliği”) ve Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşlarının Bilgi Sistemleri ile Ödeme Hizmetleri Alanındaki Veri Paylaşım Servislerine İlişkin Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (“Tebliğ Değişikliği”) yayımlandı.

Yönetmelik ile getirilen önemli değişiklikler

  1. Dijital cüzdan hizmeti sunabilecek kuruluşlar sınırlandırıldı

Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para İhracı ile Ödeme Hizmeti Sağlayıcıları Hakkında Yönetmelik’in (“Yönetmelik”) 4. Maddesine eklenilen 4/A maddesi’ne göre dijital cüzdan hizmetini sadece faaliyet izni kapsamında yetkilendirilmiş ödeme hizmeti sağlayıcıları sunabilecek olup dijital cüzdan ile tutulan fonların aktarılması ve işyerlerinde ödeme aracı olarak kullanılabilmesi içinse yalnızca elektronik para ve ödeme kuruluşları yetkilidir.

Tek başına kart saklama hizmeti sunulması, kuruluşun fonların sahibi olmadığı anlaşılabilir olduğu sürece dijital cüzdan tanımına dahil edilmeyecektir. Böylece e-ticaret platformlarının, dijital cüzdan olmaksızın kart saklama hizmeti sunması mümkün olacaktır.

  1. Aynı gruba ait şirketler arasında pay devri halinde artık Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (“Banka”) nın iznine tabi olmayacak

Yönetmelik’in 12. Maddesine eklenen fıkralar uyarınca elektronik para ve ödeme hizmeti sağlayıcıları nihai pay sahiplerinin doğrudan veya dolaylı olarak elektronik para ve ödeme hizmeti sağlayıcıları nezdindeki pay oranında herhangi bir değişikliğe sebep olmayacak şekilde aynı gruba ait şirketler arasında gerçekleşen pay edinim ve devirleri Bankanın iznine tabi değildir. Bu fıkra kapsamına giren pay devirlerinin elektronik para ve ödeme hizmeti sağlayıcıları öğrenilmesinin ardından on iş günü içerisinde Bankaya bildirilmesi gerekmektedir.

Banka, söz konusu pay edinim ve devir işleminin elektronik para ve ödeme hizmeti sağlayıcıları Bankanın denetimini engellemeyecek şeffaf ve açık bir ortaklık yapısına sahip olması şartına halel getirdiğine karar vermesi durumunda, işlemin durdurulmasını, işlemin tamamlanmış olması halinde eski duruma geri dönülmesini sağlayacak işlemlerin tesis edilmesini istemeye, bu amaca yönelik olarak belirli süre tanımaya, belirlenen sürede gerekli işlemlerin tesis edilmemesi durumunda Kanunda ve bu Yönetmelikte öngörülen yaptırımları uygulamaya yetkilidir.

  1. Elektronik para ve ödeme hizmeti sağlayıcılarının faaliyet kapsamı genişletildi

Yönetmelik’in 15. Maddesine eklenen fıkralar ile elektronik para ve ödeme hizmeti sağlayıcıları;

– Elektronik paranın ihracı veya ödeme hizmetleri ile ilgili eğitim ve danışmanlık hizmetleri verebilecek,
– Kıymetli maden ve taş alım satımını kendisi doğrudan yapamayacaksa da kıymetli maden ve kıymetli taş alım satımı ile ilgili faaliyetlere aracılık edilmesi mümkün olacak,
– Ödeme emri başlatma hizmeti ve ödeme hesabına ilişkin bilgilerin sunulması hizmeti için Banka’dan izin almış kuruluşlar bu hizmeti kendi uygulamaları üzerinden sunabilecek.

  1. Faaliyet izni genişletme başvurularına ilişkin süreler düzenlendi

Yönetmelik’in 11. Maddesine eklenen fıkralar ile elektronik para ve ödeme hizmeti sağlayıcıları başvuru esnasında sunulan bağımsız denetim raporu, mesleki sorumluluk sigortası ve teminat yükümlülüklerinin yerine getirildiğini gösteren bir belge ve Bankalararası Kart Merkezi A.Ş. tarafından onaylanmış belge eksiklikleri 3 ay içinde düzeltilmelidir.

Şirket ortaklarının iflas veya konkordato durumunu gösteren belge ve Findeks kredi notuna dair belge eksiklikleri ise 6 ay içinde tamamlanmalıdır.

Eğer bu eksiklikler giderilmezse, Banka tarafından faaliyet genişletme başvurusu yapılmamış kabul edilecek ve başvurucuların faaliyet genişletme izni için yeniden başvurması gerekecektir.

  1. Banka nezdinde tutulması gereken toplam teminat miktarının belirlenmesine ilişkin kriterler sınırlandırıldı

Yönetmeliğin 36. maddesinin yedinci ve sekizinci fıkraları değiştirilerek ödeme kuruluşları ve elektronik para kuruluşlarının Banka nezdinde tutması gereken toplam teminat miktarı belirlenirken artık yalnızca;

  1. a) Kanun kapsamında idari para cezası uygulanmamış olması,
    b) 74 üncü madde kapsamındaki Birlik hakem heyetlerinde kuruluş aleyhine sonuçlanan şikâyet ve itiraz başvurularının kuruluşla ilgili toplam başvurular içindeki payının yüzde onun üzerinde olmaması kriterleri gözetilecektir.
  2. Ödeme emri başlatma hizmeti ile hesap bilgisi hizmetine ilişkin altyapı uyum yükümlülüklerini sağlamaları için süre uzatıldı

Nezdinde bulunan ödeme hesapları için müşterilerine doğrudan çevrim içi erişim imkânı sağlamayan ödeme hizmeti sağlayıcılarının ödeme emri başlatma hizmeti ile hesap bilgisi hizmetine ilişkin talepte bulunan tüm diğer yetkili ödeme hizmeti sağlayıcılarına gerekli altyapıyı sağlaması için son tarih 31.12.2025 olarak belirlendi. Ayrıca, nezdinde ödeme hesabı bulunduran ödeme hizmeti sağlayıcılarının Bankaya faaliyet izni başvurusunda bulunmuş olup faaliyet izni değerlendirme süreci devam edenler ile Bankadan izin almış olan ödeme kuruluşları ve elektronik para kuruluşlarının veri paylaşım servisleri ile ilgili sunduğu hizmetleri, standart olmayan servisleri kullanarak vermesi için süre 30.6.2024 tarihine kadar uzatıldı.

  1. Açık bankacılık kullanıcıları için ödeme emri hususunda yeni düzenleme

Ödeme işleminin, ödeme emri başlatma hizmeti olarak kabul edilmesi için ödeme işlemini başlatan kişinin, ödeme işleminin gerçekleştirileceği ödeme hizmeti sağlayıcısının dışında başka bir ödeme hizmeti sağlayıcısını da kullanması gerekecek. Gönderen tarafından alıcı aracılığıyla başlatılan ödeme işlemleri için ise, gönderenin kendi ödeme hesabının bulunduğu ödeme hizmeti sağlayıcısının dışında başka bir ödeme hizmeti sağlayıcısını kullanmaması durumunda, bu işlemler ödeme emri başlatma hizmeti olarak kabul edilmeyecek.

Tebliğ ile getirilen önemli değişiklikler

  1. Bulut hizmeti verilmesi hakkında yenilik

Elektronik para ve ödeme hizmeti sağlayıcılarının bağlı ortaklıkları tarafından bilgi sistemine ilişkin olarak artık bulut hizmeti verilebilecek.

  1. Denetim izi kayıt sisteminde tutulacak bilgiler genişletildi

Denetim izleri kayıt sistemlerinde erişimin veya işlemin gerçekleştiği uygulama, iletişim ağı protokolü, zaman ve kaynak ile hedef port ve IP bilgileri tutulması zorunluluğu getirildi.

  1. Uzaktan kimlik tespiti sırasında biyometrik karşılaştırma yapılabilecek

Ödeme Ve Elektronik Para Kuruluşlarının Bilgi Sistemleri ile Ödeme Hizmetleri Alanındaki Veri Paylaşım Servislerine İlişkin Tebliğ (“Tebliğ”)’in 22. maddesinin birinci fıkrasının d bendinde yapılan değişiklik ile görüntülü görüşme esnasında yakın alan iletişimi ile doğrulama alınamaması halinde ise kimlik belgesi üzerinde yer alan fotoğrafın biyometrik karşılaştırmasının yapılması ve kimlik belgesindeki fotoğrafın ve kişisel bilgilerin kişi ile uyuştuğunun doğrulanması yöntemi kullanılabilecek.

  1. Uzaktan kimlik tespit yöntemlerinden kaynaklanan sorunlu işlemlerden kuruluş sorumlu tutulacak

Tebliğ’in 22. Maddesinin ikinci fıkrasında yapılan değişiklikler ile, uzaktan kimlik tespit yöntemlerine uyulmadan sözleşme kurulamayacağı, yetkilendirilmemiş, hatalı gerçekleşmiş veya benzeri sorunlu işlemlerde tüm sorumluluk kuruluşa ait olacağına dair yükümlülük getirildi. Ayrıca önceden çekilen bir video veya hareketli fotoğraf kaydının canlılık testine dahil edilmesine izin vermeyecek bir yapı oluşturulması ve bu kapsamda yapılacak tüm kayıtların gerçek zamanlı olarak elektronik para ve ödeme hizmeti sağlayıcılarının sunucularında kaydedilmesinin sağlanması zorunlu hale getirilerek aynı maddenin beşinci fıkrası ile Elektronik Para ve Ödeme Hizmeti Sağlayıcılarının üzerine bir ispat yükümlülüğü getirildi.

Yönetmelik değişikliği ve tebliğ değişikliğine ilişkin detaylı bilgi için tıklayınız…

Yönetmelik değişikliği ve tebliğ değişikliğine ilişkin detaylı hukuki değerlendirme ve diğer tüm hukuki danışmanlık hizmetleri için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.

 

Yukarıda yer verilen açıklamalarımız, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. EY ve/veya Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

ksavukatlik 2024-01-04T18:12:20+00:00